Miten kestovaipat toimii? Ohjeet aloittelijalle

Kestovaippailu on edullista, ympäristölle ja vauvalle hyväksi, ja aloittaminen on helppoa kun olet perillä perusasioista!

Tässä tekstissä me esittelemme taskuvaipan, kerromme miten vaipanvaihto suoritetaan, ja mitä likaisille vaipoille tehdään. Kestovaippoja on paljon erilaisia, mutta koska taskuvaippa on yksi yleisimmistä vaippatyypeistä niin aloitamme siitä.  Kestovaippailu ei ole monimutkaista vaikka sanasto ja tiedon paljous saattaa alussa tuntua päätähuimaavalta. Näillä ohjeilla pääset varmasti alkuun ja saat tarvittavat perustiedot. 

Taskuvaippa

Aloitetaan siis vaipasta: taskuvaipassa on ulkopuolella kosteutta pitävä laminoitu polyesteri kangas (PUL) ja sisäpuolella usein mikrofleece tai polyesterimokka, jotka tuntuvat kuivalta vauvan ihoa vasten. Vaipassa on joko tarranauhat tai muoviset nepit. Onesize-vaippojen korkeutta voi lisäksi säätää edessä olevilla nepeillä, kuten kuvassa näkyy.

Mitä taskuun laitetaan? 

Vaipan takaosassa on tasku, jonne imut sujautetaan. Yleisimpiä imumateriaaleja ovat puuvilla, mikrokuitu, bambu, hamppu ja villa. Hyvä imukombo koostuu kahdesta erilaisesta materiaalista. Ensimmäinen imee nestettä nopeasti (puuvilla ja mikrokuitu) ja toinen pitää nesteen hyvin sisällään ja imee sitä hitaammin (hamppu ja villa – bambu on siltä väliltä). Puuvilla ja hamppu on esimerkiksi erinomainen imukombo. Monet kodin tekstiilit sopivat hyvin imumateriaaleiksi; esimerkiksi vanhat froteepyyhkeet ovat erittäin imukykyisiä ja sopivat vaippakäyttöön. 

Miten vaippa puetaan

Vaippa puetaan vauvalle tavalliseen tapaan ja kiinnitetään sopivalle kireydelle. Vaipan etureunan alle tulisi mahtua äidin sormet väliin – silloin vaippa ei ole liian tiukalla. Vaipan istuvuus kannattaa myös tarkistaa reisien ympäriltä. Jos reisien ympärille jää aukko, vauvan tuotokset valuvat helposti vaipasta ulos.

Hyvin istuva vaippa kestää kovaakin menoa. Kuvassa Toukan vaippa.

Vaipanvaihto 

Vaippa on hyvä vaihtaa 2-4 tunnin välein, mutta anna nukkuvan vauvan nukkua. Kakkavaippa tulisi tietenkin vaihtaa mahdollisimman pian. Avaa vaippa, putsaa vauvan pylly ja tyhjennä vaipan imut pyykkikoriin ravistelemalla vaippaa. Maitokakkoja ei tarvitse huuhdella, mutta isomman vauvan tai taaperon kakat huuhdellaan bideellä pönttöön. Tyhjä tasku heitetään sitten pyykkikoriin. Pyykkikorissa voi käyttää pul-pussia, josta vaipat on sitten helppo kaataa koneeseen koskematta käsin likaisiin vaippoihin. Samaan koriin voi heittää pissa-, kakka- ja puklurätit. Yhden lapsen kanssa vaippapyykkiä kertyy koneellinen noin 3 päivän välein. 

Vaippojen pesu

Likaiset vaipat pestään pesukoneessa puuvilla 60C ohjelmalla. Suositellaan myös esipesua ja lisähuuhtelua. Valitse hajusteeton pesuaine. Huuhteluaineeksi voi laittaa etikkaa, joka neutralisoi hajuja. Esipesu huuhtelee enimmät kakat pois, jolloin varsinainen pesu tapahtuu puhtaammassa vedessä, ja lisähuuhtelulla varmistetaan ettei vaippoihin jää pesuainetta ärsyttämään vauvan ihoa. 

Kuivaus ja täyttäminen

Kaiken muun voi kuivata kuivausrummussa, mutta taskuvaipat kuivataan narulla, jottei PUL-kangas kärsi. Narukuivaus ulkona on kuitenkin ekologisin vaihtoehto myös imuille. 

Pesun jälkeen koittaa rentouttavin ja terapeuttisin osuus: puhtaiden vaippojen täyttäminen. Päivävaippaan voi laittaa ohuemmin imua (esimerkiksi hamppuimu ja pieni froteepyyhe) ja yövaippaan paksummin (esimerkiksi hampputaitto, pellavaa ja mikrokuituimu). Vaipat täytetään niin, että nopea imu on päällä (lähempänä vauvan ihoa) ja hitaampi alla. Kestovaippailu on sujuvaa kun vaipat on valmiina hoitopöydällä. 

Froteeta ja hamppua
Hamppua, mikrokuitu ja pellavaa

Mistä voin ostaa kestovaippoja? 

Facebookissa on useampi hyvä kirppisryhmä kestovaipoille, esimerkiksi:

Hyviä nettikauppoja on esimerkiksi: 

Kestovaippoja voi myös ottaa kokeiluun Kodin kestojen kestovaippalainaamoista, joita löytyy 20 eri kaupungista. Yhteystiedot löytyy tästä linkistä.

Lopuksi, muista ottaa paljon söpöjä kuvia kestopepusta ja hehkuttaa vaippoja kavereille 🤩

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: