Vinkit yökestoiluun

Yökestoilu on yksi askarruttavimmista aiheista niin aloittelijoiden kuin kokeneidenkin kestoilijoiden kesken. Monet arkailevat käyttää kestovaippoja yöllä, kun he pelkäävät imutehon olevan riittämätön. Uskallan kuitenkin väittää, että yövaipat mahdollistavat ylivoimaisen imutehon verrattuna kertakäyttövaippoihin, sillä kestovaippojen imutehoa voi lisätä ja räätälöidä tarpeen mukaan, ja näillä vinkeillä sinäkin vältyt märiltä yökkäreiltä ja lakanoilta!

Kestovaippojen käyttö yöllä on järkevää samoista syistä, kuin päiväkestoilukin. Pitkällä tähtäimellä säästät rahaa, luonnonvaroja, ja kemikaalikuormaa lapsesi iholla. Yksi kertakäyttövaippa yössä ei ole paljoa suuressa mittakaavassa, mutta se kustantaa vuodessa kuitenkin jo noin 70 euroa. Tuolla rahalla voisi ostaa tarvittavat yökestovaipat uusina, tai muutamalla kympillä käytettynä. Kerran kun panostaa yövaippoihin, niin niitä voi myös käyttää mahdollisten seuraavien lasten kanssa, jolloin säästö on huomattava. Kuivaksiopettelun jälkeen vaipat voi myydä eteenpäin, ja tienata siten osan hinnasta takaisin – yövaipoilla on nimittäin hyvä jälleenmyyntiarvo. Yövaippoja tarvitsee vain yhtä monta kuin miten monen päivän pesuväli on eli tyypillisimmin 2-3 kappaletta yhdelle lapselle.

Tässä postauksessa annetaan vinkkejä valmiisiin yökestovaippoihin sekä yökestoiluun erilaisilla imuilla ja vaippavaihtoehdoilla. Tekstin lopussa on Vaippavinkkien keräämiä ostolinkkejä hyviin imuihin sekä yövaipoiksi soveltuviin kuoriin, taskuihin ja sisävaippoihin.

Yövaippasuosituksia

Minkälaisia yövaippoja kannattaisi sitten kokeilla? Keräsimme kestovaippatukihenkilöiltä yövaippasuosituksia ja seuraavat yövaipat luokiteltiin huippuhyviksi:

Nämä vaipat eivät todennäköisesti tarvitse mitään lisäimua, ja pärjäät siis muutamalla kappaleella per vaipatettava lapsi. Yövaipan lisäksi tarvitset kuorivaipan, suuren taskuvaipan, tai villahousut. Erittäin runsaasti kastelevalle lapselle, ns. megakastelijalle, kannattaa yövaippaankin laittaa lisäimua.

* näitä vaippoja ei tällä hetkellä valmisteta, mutta kannattaa etsiä käytettynä!

Ronja&Roope sisävaipassa on erittäin janoiset kiinteät imut ja lisäksi siinä on kaksi imuläppää. Meillä tämä vaippa ei tarvitse lisäimua yökäytössä – taitan vain päällimmäisen läpän pojalle kaksinkerroin eteen. Useat yövaipat ovat tämän tyylisiä, mutta materiaalit ja sisäpinnat vaihtelevat.

Mommy Mouse -yövaipan mukana tulee kaksi nepeillä kiinnitettävää imua, joita voi käyttää joko yht’aikaa tai yksittäin. Vaippa on pehmoinen ja kuivapintainen keinokuituvaippa. Tätä vaippaa kehutaan sen erinomaisen imukyvyn ansiosta, ja sitä on saatavilla kahdessa säädettävässä koossa.

Yövaipaksi käy monet yhdistelmät

Valmiiden yövaippojen lisäksi on vaihtoehtona kasata yövaippa olemassa olevista imuista ja vaipoista. Etuna tässä on se, ettei tarvitse ostaa mitään lisää, mutta se edellyttää että kaapista löytyy laadukkaita imuja ja/tai sisävaippoja. Jos omistaa pelkkiä mikrokuituimuja, kannattaa suosiolla suunnata imu- ja yövaippaostoksille.

Tärkeimmät kolme asiaa yövaipatuksessa ovat:

1. Pomminvarmat kuori- tai taskuvaipat, mielellään hieman reilumman kokoiset. Vaihtoehtoisesti voit käyttää hyvin lanoliinitettuja villahousuja.
2. Riittävästi hidasta imua – ainakin tuplat verrattuna päivävaippaan.
3. Nopeaa imua levittämässä kosteutta kerrosten väleissä.

Seuraavassa osiossa esittelemme erilaisia imukomboja, joita voi käyttää yövaippana. Esimerkeissä on yritetty ottaa huomioon erilaiset käyttäjät ja imuvaihtoehdot. Mikäli sinulta ei löydy juuri mainitsemiamme imuja, voit korvata ne jollain muulla saman luokan (nopea/hidas) imulla. Megakastelijalle voi aina lisätä 1-2 hidasta imua lisää.

Kertauksena imut nopeimmasta hitaimpaan:

zorb, mikrokuitu (ml. minkee ja charcoal bamboo), puuvilla, bambu, pellava, hamppu, villa

Neljä esimerkkiä yövaipan imuista:

A) Tuplasti taittoja
Kahdella taittoimulla saa erinomaisen pohjan yövaipaksi. Hitaan taittoimun pariksi kannattaa laittaa nopeammin imevä materiaali levittämään kosteutta tasaisesti. Kokemukseni perusteella näin paketista saa hieman ohuemman kuin jos nopea imu on pelkästään päällimmäisenä vaipassa. Eli siis helpoiten tämä onnistuu laittamalla kaksi taittoimua päällekkäin ja taittelemalla ne yhdessä (esimerkiksi hampputaitto ja bambuhampputaitto, tai pellavataitto ja puuvillataitto). Tämän taittelun päälle kannattaa vielä laittaa jokin ohut tai keskipaksu nopea imu. Se voi olla esimerkiksi zorb-imu, ohut mikrokuituimu, harsosta leikattu pala tai pieni froteinen pyyhe. Päällimmäisen nopean imun voi laittaa poikalapselle kaksin kerroin etupainotteisesti.

B) Bambua beballe
Janoinen bambukangas, esimerkiksi bambufrotee tai bambufleece, sopii yövaipaksi kunhan sitä on riittävästi. Bambuinen imukombo voisi olla: bambu-puuvilla-taitto, jonka välissä on zorb tai flanelli-imu, sitten bambutiima tai -pötkö ja puuvillaimu päälimmäiseks. Tärkeää on, että bambu ja nopeampi materiaali vuorottelevat. Bambu ei ole yhtä hidas materiaali, kuin esimerkiksi hamppu, mutta tämä yhdistelmä toimii koska bambu on erittäin imukykyistä.

Bambukombossa voi käyttää bambucollegea, bambufleeceä, bambufroteeta jne!

C) Villainen vaihtoehto
Villa on hengittävä, hitaasti imevä materiaali, ja se sopii yövaippaan erityisesti alimmiksi kerroksiksi. Laita pohjalle villaimu, seuraavaksi bambu-hamppu-taitto, ja päällimmäiseksi kaksi nopeasti imevää imua, esimerkiksi puuvillaa. Varmista paketti vielä pukemalla villahousut kuoren/taskun päälle.

Villaimut toimivat parhaiten alimpana kerroksena, sillä ne imevät hyvin hitaasti.

D) Kylkinukkujan kombo
Jos imutehoa kaivataan erityisesti kylkiin, suosittelemme käyttämään sisävaippaa. Varsinaisten yösisävaippojen sijasta voit käyttää mitä vain sisävaippaa, jonka kanssa laitat lisää hidasta imua. Ohuehkon sisävaipan kaveriksi voi laittaa esimerkiksi taittoimun ja alimmaiseksi villa-, hamppu-, tai pellavaimun. Lisäimut on yleensä järkevintä laittaa sisävaipan ulkopuolelle, suoraan kuoren alle. Jos sisävaipassa on imuläppä, lisäimut voi myös laittaa läpän alle. Toinen vaihtoehto on pukea kaksi sisävaippaa päällekkäin (tällöin ulompi voi olla hieman suurempaa kokoa, kuten myös kuorivaippakin). Sisävaipoissa on useimmiten nopeaa imua päällimmäisenä, joten sitä ei yleensä ole tarpeen lisätä.

Ekorre-sisävaippa on erittäin imukykyistä hamppujoustofroteeta ja se sopii notkeutensa vuoksi vastasyntyneestä alkaen (vaippaa voi taittaa edestä ja takaa). Jos tarvitsee vielä enemmän imukykyä, voi pukea kaksi Ekorre-vaippaa päällekkäin.

Lisävinkkejä:
Hanki reilusti isompia kuoria/villahousuja. Itse käytän esimerkiksi 9-kiloisella vauvalla samoja kuoria kuin 14-kiloisella taaperollamme: L/XL-kokoa. Silloin alle mahtuu muhkeakin yövaippa ilman pelkoa, että jokin kohta kastelee yökkärin ja sängyn (vuotosuojat auttavat myös pitämään kaikki vaipan röyhelöt yms allaan). Sama pätee taskuvaippaan; saat sinne enemmän imua ja paremman istuvuuden jos tasku on kokoa isompi kuin päivävaipat (onesize-vaipassa avaa korkeudensäätö, mikäli se on normaalisti lyhennettynä).

Käytä tarvittaessa sopivaa kuivaliinaa imujen/sisävaipan/taskuvaipan pinnalla, mikäli lapsesi iho ärtyy kosteudesta pitkän vaihtovälin aikana. Joillekin sopii parhaiten fleece, toisille polymokka, ja joillekin coolmax. Myös merinovillaisia ja silkkisiä hoitoliinoja on saatavilla, ja ne auttavat ärtyneen/punoittavan ihon hoidossa erikoisominaisuuksien ansiosta.

Jos olet epävarma, pue villahousut koko paketin päälle. Niillä varmistat ettei isompikaan ohivuoto kastele sänkyä. (Ei, lapsellesi ei tule kuuma. Villahousut hengittävät ja ovat mukavat päällä. 😊)

Mikäli yövaippa haisee aamulla kovin paljon, suosittelemme huuhtelemaan siitä enimmät pissat pois ennen pyykkikoriin laittoa. Muhkean vaipan monet kerrokset tarvitsevat yleensä enemmän vettä, jotta ne puhdistuvat kunnolla. Tämän esihuuhtelun jälkeen, vaippa tulee pesusta raikkaampana ulos.

Näillä yövaippavinkeillä pääset varmasti alkuun, mutta mikäli tuntuu, että omat yövaipat ja/tai imut tarvitsevat päivittämistä, tässä tulee vielä ehdotuksia tuotteista.

Linkkejä yövaippa- ja imuostoksille:

Yösisävaipat:
Mommy Mouse sisävaippa 6-16 ja 9-19 kg (Snowcotton)
Hahtuvahullun yövaipat helmi sekä loisto koot S-XXL (Tuttimaakari)
Uni-Nalle yövaippa koot NB-XL (Nallekestot)
Ekorre sisävaippa 4-20kg(Ekorrekauppa) *lisäksi esim. Zaijataitto
XKKO sisävaippa S/M/L (Ekorrekauppa) *lisää imua tarvittaessa

Yösisävaipoille sopivat kuorivaipat ja taskut:
Hahtuvahullun Helmi-kuorivaippa NB-3XL (Tuttimaakari)
Wouwou kuorivaippa 3-8kg ja 8-14 kg (Sinin Kestokauppa)
Thirsties Duo Wrap sekä XL Duo Wrap (Babydot)
Ekorrekuori 3-20kg (Ekorrekauppa)
Alvababy big size taskuvaippa 12-20kg (Snowcotton)
Imse Vimse soft kuorivaippa (Jyväskylän kangaskauppa)
Popolini BravoWrap/PopoWrap kuorivaippa (Jyväskylän kangaskauppa)
Myllymuksujen kuorivaippa (Myllymuksut)

Erittäin imukykyisiä imuja:
Hampputaitto (Myllymuksut)
Bambu-hampputaitto (Myllymuksut)
Pellava-hamppu-taitto (Sinin Kestokauppa)
Unitaitto (Nallekestot)
Zaijataitto (Ekorrekauppa)
Blümchen yöbuusteri (Snowcotton)
Mommy Mouse Junior-imu (Snowcotton)
Ruskovillan merinovillaimut 2kpl (Ruskovilla)
Hamppu lisäimut 3 kpl (Tuttimaakari)

Tekstin kirjoittaja on Sinin Kestokaupan omistaja. Muut linkit ovat omia suosituksia, joita ei ole sponsoroitu eivätkä ne sisällä tuotesijoittelua.

Muhkea yövaippa ei hidasta menoa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: