Minun kestovaippatarinani

Meidän perheeseen tuli iso laatikollinen kestovaippoja kun odotin esikoistani vuonna 2018. Sain isosiskoltani heidän kolmella lapsellaan käytetyt kestovaipat: harsoja, Ruskovillan villaimuja, villahousuja, äitiyspakkausten vaippoja, ja muita mm. Myllymuksujen taskuvaippoja. Pidin itsestään selvänä, että aion käyttää kestovaippoja omilla lapsillani, koska olin ollut isosiskollani töissä lapsenhoitajana ja kestot oli tullut silloin hyvin tutuiksi. Siskoni opetti minulle peruskolmion taittelun harsoille ja kestovaippojen huoltorutiini tuli tuolloin myös tutuksi.

Keräsin kirppareilta lisää vaippoja, pääosin äitiyspakkausten vaippoja, ja aloitin kestoilun esikoiseni kanssa harsoilla ja villahousuilla. Välillä pissat tuli vaipoista ohi tai läpi, mutta ajattelin, että me vielä opettelemme. Taskuvaippoihin siirryttyämme niilläkin tuli välillä ohivuotoja, mutta Googlailin ja etsin ratkaisuja ja kysyin isosiskoltani neuvoa. Laitoin vaippoihin lisää imuja ja kun vaipat alkoivat istua paremmin, homma lähti rullaamaan ilman vuotoja ja ongelmia.

Noin vuoden kestoilun jälkeen ostin ensimmäiset kestovaipat ihan uutena (pari tarrallista Elf-vaippaa). Olin tykästynyt tarrallisiin taskuihin ja ajattelin, että olen ehdottomasti team-tarrat. Käytetyissä vaipoissa tarrat ovat monesti jo kuluneet huonoksi, siksi päätin ostaa muutamat uutena. Taapero oppi vasta vähän myöhemmin repimään vaippojen tarrat auki ja silloin aloin käyttää enemmän neppivaippoja. Näihin aikoihin olin löytänyt tieni Cloth Diapering Mamas Fb-ryhmään, jossa ihailin upeita nykyaikaisia kuoseja ja vaippapinokuvia. Oma kokoelmani koostui enimmäkseen retrokuoseista ja yksivärisistä vaipoista, jotka olivat alkaneet tympimään. Käytyäni vaippojamme läpi huomasin, että aika monissa laminointi halkeilee, irtoilee tai muuten vaan vuotaa. Laitoin huonoja vaippoja pois, ja annoin itselleni luvan ostaa tilalle lisää uusia vaippoja. Odotin tuolloin jo toista lastamme, ja laskelmoin, että vaipat tulevat olemaan käytössä meidän perheessä vielä pitkään.

Nyt aloin olla jo aika syvällä kestomaailmassa. Olin aloittanut kestovaippatukihenkilönä ja chättäsin tukiryhmissä pitkin päivää. Lisäksi ompelin itselleni uusia imuja ja vaippoja ja pikkuhiljaa korvasin huonoja vaippoja paremmilla, uusilla vaipoilla. Näin unta vaipoista ja imuista, ja odotin aina että pääsisin täyttämään puhtaita vaippoja. Kokoelmani alkoi näyttää siltä mistä olin haaveillut, enkä kokenut minkäänlaista eko-omantunnontuskaa sillä olin kestottanut esikoista kokonaisen vuoden pelkillä kierrätysvaipoilla, joista ison osan olin käyttänyt ihan loppuun. Oli ihana saada käyttöön pomminvarmasti pitäviä vaippoja, ja vielä ihanan näköisiä sellaisia. Harmittelin, että miksen hommannut uusia vaippoja aiemmin.

Tuunasin raskauden viimemetreillä noin 30 flanua, eli Imse Vimsen flanellette-vaippaa, toista lastamme varten. Ajattelin, etten ehkä jaksa tai ehdi taitella harsoja kahden lapsen kanssa, ja tuunatut, imukykyisemmät, flanut olisivat helpompi vaihtoehto. Esikoinenkin oli tuolloin vielä vaipoissa, niin halusin tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi. Meillä oli tuolloin aika valtava määrä vaippoja mutta kuopuksen kasvettua newborn-vaipoista ulos siirryimme aikalailla käyttämään samoja onesize-vaippoja molemmilla lapsilla. Vaippapaljoudessa oli kyllä helppoa elää, kun vaipat eivät koskaan loppuneet kesken, vaikkei aina heti ehtinytkään viikata pyykkejä. Nyt esikoisemme on päiväkuiva ja käyttää vaippaa vain unilla. Newborn-vaipat on säilötty kaappiin tulevaisuuden varalle. Kuopusta (1v2kk) ei pottailu kiinnosta, joten me kestoilemme varmasti onnellisesti vielä pitkään.

Perustin oman yritykseni, Sinin Kestokaupan, kuopuksen ollessa noin puolivuotias ja sehän vei lopullisesti mennessään. Halusin tuoda markkinoille pellavaimut ja erilaiset kuivaliinat (mm. merinovillahoitoliinat), joita oli vaikea löytää mistään. Kauppani kautta pystyn myös jatkamaan vaippojen korjausharrastustani: kunnostan, tuunaan ja kierrätän vanhat vaipat mahdollisuuksien mukaan. Nyt täältä ihanasta vaippakuplasta ei halua edes poistua ja mielessäni vilisee jatkuvasti uusia ideoita ja mahdollisuuksia kauppani laajentamiseksi. Nautin myös tukihenkilönä toimimisesta ja Vaippavinkkeihin kirjoittamisesta. Saa nähdä, mitä sisältöä keksin elämääni, sitten kun meidän perheessä ei ole enää yhtään vaippapeppua!

Kokemusteni perusteella tukihenkilönä, vaippoja korjaavana yrittäjänä ja kahden kestopepun äitinä, neuvoisin panostamaan ensimmäisiin vaippoihin ja imuihin kunnolla, jotta kestoilu olisi alusta alkaen mahdollisimman mutkatonta ja sujuvaa ja siten palkitsevaa. Käytettyjä vaippoja on paljon saatavilla mutta Suomen kestovaippakirppareilla kaivataan näkemäni mukaan uudistusta, sillä iso osa vaipoista on kiertänyt jo kymmenen vuotta tai pidempään. Nämä vaipat ovat suurimmaksi osaksi jo erittäin kuluneita, eikä kaikkia voida edes huoltaa kuntoon enää. Lisäksi, yksityismyyjät eivät usein osaa tai jaksa tarkistaa vaippojen kuntoa perusteellisesti, tai eivät tiedä vaippojen käyttöhistoriaa. Ostamalla uusia vaippoja uudistat siis Suomen vaippakantaa, ja näin ollen edistät sujuvaa kestovaippailua. Uuden taskuvaipan voi odottaa toimivan hyvin ainakin parilla lapsella, jonka jälkeen kuminauhat saattavat vaatia vaihtoa. Kestovaipat eivät ole ikuisia, vaikka ovatkin kestäviä. Haluan siis antaa tähän loppuun vielä kolme vinkkiä hutiostosten ja ongelmien välttämiseksi jos haluaa suosia kierrätysvaippoja:
– Osta käytetyt vaipat yrityksiltä, jotka kunnostavat niitä
– Opettele tunnistamaan yleisimmät viat ja tiedustele niistä ennen Fb- tai torikauppoja
– Hanki luonnonkuituja sisältäviä imuja: puuvillaa, bambua, pellavaa, hamppua ja villaa. Luonnonkuituiset imut kestävät pesua ja käyttöä paremmin kuin keinokuituiset. Keinokuituiset imut kannattaa ostaa uutena.


Iloa ja intoa kestoiluun,
t. Sini

P.S. Kuminauhojen vaihto kestovaippaan on useimmiten aika helppo korjaus, eikä siihen vaadita välttämättä edes ompelukonetta!
Linkki youtube-videoon / englanniksi / ilman ompelukonetta
Linkki youtube-videoon / suomeksi / ompelukoneella (minun tekemäni video)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: